Blog
Posted in

Διαμάντια

diamantia
Posted in

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το διαμάντι είναι ο βασιλιάς των πολύτιμων λίθων.

Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ”αδάμα” που σημαίνει αδάμαστος, αήττητος, ακατανίκητος και δηλώνει την εξαιρετική σκληρότητα του υλικού. Τα διαμάντια δημιουργούνται στο μανδύα της γης από άτομα άνθρακα, τα οποία λόγω της ισχυρής πίεσης και της υψηλής θερμοκρασίας αναδιανέμονται σε συμπαγή κρυσταλλική δομή. Σε ακατέργαστη μορφή η επιφάνειά τους δεν έχει διαύγεια και συχνά έχουν ακανόνιστο σχήμα. Η ισχυρή λάμψη τους από την οποία έχουν σαγηνευθεί τόσοι άνθρωποι και έχουν δημιουργηθεί τόσοι μύθοι είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους, της κοπής και της λείανσής τους. Τα διαμάντια είναι διαφανή, ημιδιαφανή ή και αδιαφανή ανάλογα με τα έγκλειστα που περιέχουν, τα οποία παρεμβάλουν στη διέλευση του φωτός διαμέσου αυτών.

Οι φυσικές τους ιδιότητες είναι τέτοιες που επιτρέπουν τη χρήση τους τόσο στη βιομηχανία ως κοπτικά και λειαντικά εργαλεία, όσο και στην κοσμηματοποιία. Τα διαμάντια κρυσταλλώνονται στο κυβικό σύστημα. Ο βαθμός σκληρότητάς τους στην κλίμακα Mohs είναι 10, ο μεγαλύτερος που υπάρχει στη φύση. Το ειδικό τους βάρος είναι 3,25. Το σημείο τήξης τους πολύ υψηλό στους 3547 C. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην πίεση, παρόλαυτα μπορούν να σχιστούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις της κρυσταλλικής τους δομής. Οι χρωματισμοί τους ποικίλουν από άχρωμα, κίτρινα, καφέ, γκρι, πράσινα, μπλε, μωβ, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινα ακόμα και μαύρα διαμάντια.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την αγορά διαμαντιών, έχει καθιερωθεί ένα πρότυπο αξιολόγησης, το οποίο καθορίζει με αρκετή ακρίβεια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την αξία των διαμαντιών και τα χωρίζει σε ομάδες σπανιότητας και μοναδικότητας. Το πρότυπο αυτό βασίζεται σε 4 κύρια ποιοτικά χαρακτηριστικά τα γνωστά ” 4 C’s ” τα οποία είναι : Carat (καράτι), Color (χρώμα), Clarity (καθαρότητα) και Cut (κοπή).

Carat

Το βάρος ενός διαμαντιού μετριέται σε καράτια και η αντιστοιχία είναι 1ct = 0.20gr. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή ενός διαμαντιού αυξάνεται προοδευτικά καθώς αυξάνεται το βάρος του και όχι αναλογικά. Αυτό συμβαίνει λόγω της σπανιότητας ύπαρξης μεγάλων πετρών.

Color

Τα διαμάντια, στο σύνολό τους, παρουσιάζουν συνήθως μια ανεπαίσθητα κίτρινη χροιά, η οποία οφείλεται στην παρουσία ιχνοστοιχείων αζώτου και μειώνει την κατάταξή τους στη χρωματική κλίμακα και κατά επέκταση στην τιμή τους. Το χρώμα ενός διαμαντιού εξετάζεται πάντοτε με ειδικά γεμμολογικά όργανα και κάτω από συγκεκριμένες και ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αντικειμενικής κατάταξής του στη χρωματική κλίμακα.

Η ταξινόμηση γίνεται με τη χρήση λατινικών γραμμάτων ξεκινώντας από το D έως το Z. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται τα τελείως άχρωμα διαμάντια, τα οποία είναι εντελώς απαλλαγμένα από χρωματικές χροιές και είναι εξαιρετικά σπάνια. Από αυτή την κατάταξη εξαιρούνται τα φανταχτερά έγχρωμα διαμάντια ( Fancy Colored Diamonds ), τα οποία παρουσιάζουν έντονη και ποθητή ζωντάνια στη χρωματική τους χροιά. Ταξινομούνται σε διαφορετική χρωματική κλίμακα και είναι επίσης εξαιρετικά σπάνια στη φύση.

Το πρότυπο χρωματικής κατάταξης των διαμαντιών σύμφωνα με το GIA ( Gemological Institute of America ) είναι εν συντομία η εξής διαβάθμιση:

D, E, F : τελείως άχρωμα διαμάντια
G, H, I, J : σχεδόν άχρωμα διαμάντια
K, L, M : ανεπαίσθητα κίτρινα διαμάντια
N → Z : από ελαφρώς έως και σχετικά έντονα κίτρινα διαμάντια

Clarity

Η καθαρότητα ενός διαμαντιού έχει να κάνει με τα εγκλείσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του, τα οποία προκύπτουν λόγω των μη σταθερών συνθηκών που επικρατούν κατά τη μακρόχρονη διαδικασία σχηματισμού του στο εσωτερικό της γης. Τα έγκλειστα αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν το αποτύπωμα της φύσης, το οποίο μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τη φυσική προέλευση του διαμαντιού.

Ως εργαλείο για την εξέταση των διαμαντιών και την ποιοτική τους κατάταξη ως προς την καθαρότητά τους έχει καθοριστεί ο φακός χειρός με μεγέθυνση 10x, κάτω από ιδανικές και ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού. Ο αριθμός εγκλεισμάτων, το μέγεθός τους, το είδος τους, η αντίθεσή τους και η θέση τους είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την κατηγορία στην οποία εμπίπτει κάθε πέτρα.

Η κλίμακα μέτρησης της καθαρότητας σύμφωνα με τα πρότυπα του GIA , καθορίζεται περιληπτικά ως εξής :

FL (Flawless) : Καθόλου έγκλειστα ή εξωτερικά ψεγάδια κατά τη διάρκεια εξέτασης από έμπειρο γεμμολόγο υπό μεγέθυνση.
IF (Internally Flawless) : Καθόλου έγκλειστα αλλά κάποια ισχνά εξωτερικά ψεγάδια κατά τη διάρκεια εξέτασης από έμπειρο γεμμολόγο υπό μεγέθυνση.
VVS1 , VVS2 (Very very Slightly Included) : Πολύ μικρά έγκλειστα που γίνονται αντιληπτά με δυσκολία κατά τη διάρκεια εξέτασης από έμπειρο γεμμολόγο υπό μεγέθυνση.
VS1 , VS2 (Very Slightly Included) : Πολύ μικρά έγκλειστα που γίνονται αντιληπτά με μικρότερη δυσκολία έως και σχετική ευκολία από έμπειρο γεμμολόγο υπό μεγέθυνση.
SI1, SI2 (Slightly Incuded) : Αισθητά έγκλειστα που γίνονται αντιληπτά με μεγαλύτερη ευκολία από έμπειρο γεμμολόγο υπό μεγέθυνση.
I1,I2,I3 (Included) : Ορατά έγκλειστα που σε κάποιες περιπτώσεις ίσως γίνονται αντιληπτά και με γυμνό έμπειρο μάτι.

Cut

Η κοπή ενός διαμαντιού είναι το μοναδικό από τα τέσσερα κύρια ποιοτικά χαρακτηριστικά του για το οποίο υπεύθυνη δεν είναι η φύση αλλά το ανθρώπινο χέρι. Η κοπή έχει να κάνει με το κατά πόσο ένα ακατέργαστο διαμάντι έχει κοπεί με τις σωστές αναλογίες, έχει τη σωστή συμμετρία και έχει υποστεί τη σωστή στίλβωση, ώστε το αποτέλεσμα να δίνει τη μέγιστη δυνατή ανάκλαση του φωτός, την ιδανική ισορροπία χρωματικής αναλαμπής και τη μέγιστη δυνατή λάμψη στην πέτρα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κοπής με επικρατέστερο το Round brilliant Cut, το γνωστό μας μπριγιάν, καθώς είναι το κόψιμο της πέτρας που αναδεικνύει τη λάμψη της περισσότερο από κάθε άλλο. Όλοι οι παράγοντες για την αξιολόγηση της κοπής ενός διαμαντιού βαθμολογούνται ο καθένας ξεχωριστά και σύμφωνα με το πρότυπο της GIA κατατάσσονται σε :

Excellent : Κοπή τέλειας ποιότητας
Very good : Κοπή πολύ καλής ποιότητας
Good : Κοπή καλής ποιότητας
Fair : Κοπή μέτριας ποιότητας
Poor : Κοπή ”φτωχής” ποιότητας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το διαμάντι είναι ο σκληρότερος και ανθεκτικότερος λίθος στη γη. Παρόλαυτα χρειάζεται επιμελή φροντίδα, καθώς μπορεί να θαμπώσει, να χαραχθεί ή να χαράξει ακόμα και να σπάσει. Τα διαμάντια έχουν την ιδιότητα να έλκουν επάνω τους το φυσικό λίπος με αποτέλεσμα να μειώνεται σιγά σιγά η λάμψη τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει συχνά να τα καθαρίζετε και να αφαιρείτε τυχόν λιπαρότητα ή υπολείμματα άλλων καλλυντικών από την επιφάνειά τους.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να καθαρίσετε απαλά το κόσμημά σας με νερό και σαπούνι, να το ξεπλύνετε καλά και να το σκουπίσετε με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Συνίσταται βέβαια να επισκεφθείτε τον κοσμηματοπώλη σας, ώστε να κάνει τον κατάλληλο επαγγελματικό καθαρισμό του κοσμήματός σας. Επίσης θα πρέπει να αποθηκεύετε τα διαμαντένια σας κοσμήματα ξεχωριστά από άλλα αντικείμενα, ώστε να αποφύγετε τις γρατσουνιές. Τέλος θα πρέπει να αποφεύγετε να τα φοράτε όταν κάνετε σκληρές χειρωνακτικές δουλειές, καθώς με ενα δυνατό χτύπημα στην κατεύθυνση σχισμού τους μπορεί να ραγίσουν ή να σπάσουν.

TOP

ΕΙΣΟΔΟΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Πλεονεκτήματα που σας παρέχει ο λογαριασμός σας:

  • Θα κάνετε γρηγορότερο checkout λόγω των αποθηκευμένων στοιχείων αποστολής και χρέωσης.
  • Θα διαχειρίζεστε: τις προσωπικές σας πληροφορίες, τις διευθύνσεις σας, τις παραγγελίες σας, το ιστορικό των παραγγελιών σας, τη λίστα επιθυμιών σας
  • Θα ενημερώνεστε για τις ειδικές προσφορές, εκπτώσεις και ιδέες δώρων.

Ανάκτηση κωδικού

Χάσατε τον κωδικό σας? Εισάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ 0

espa