Blog
Posted in

Χρυσός

chrysos
Posted in

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο χρυσός είναι ο βασιλιάς των πολύτιμων μετάλλων!

Η σπανιότητά του καθώς και οι φυσικές και χημικές του ιδιότητες, τον έχουν αναγάγει σε έναν από τους πιο περιζήτητους φυσικούς πόρους της γης. Ο χρυσός είναι ένα μαλακό, εύπλαστο, όλκιμο μέταλλο που μπορεί εύκολα να σφυρηλατηθεί, να αναμειχθεί με άλλα μέταλλα, να λιώσει και να πάρει σχήματα υψηλής λεπτομέρειας. Είναι μη τοξικός, δεν προκαλεί αλλεργίες, δεν οξειδώνεται και δεν θαμπώνει. Οι μοναδικές του αυτές ιδιότητες καθιστούν το χρυσό ένα από τα πιο χρήσιμα και παράλληλα δημοφιλή μέταλλα.

Με χρυσό φτιάχτηκαν νομίσματα, μετάλλια, κοσμήματα, διακοσμήθηκαν ιστορικά μνημεία και αγάλματα. Ακόμα και οι επιστήμες της χημείας και της ιατρικής, στηρίζουν την εξέλιξή τους στη χρησιμοποίηση του μετάλλου από τον μεσαίωνα και τους αλχημιστές, μέχρι τη σημερινή εποχή της σύγχρονης ιατρικής με ποικίλες εφαρμογές.

Ο χρυσός είχε ανέκαθεν επενδυτική και αποταμιευτική αξία και αποτελούσε πάντοτε ένα ασφαλές καταφύγιο ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής αστάθειας και πολέμων. Από τους αρχαίους πολιτισμούς ο χρυσός χρησιμοποιούνταν ως μέσο συναλλαγών, ενώ στην πορεία εμφανίστηκαν τα χρυσά νομίσματα. Με την πάροδο των αιώνων τα αποθέματα χρυσού καθιερώθηκαν ως η βάση του πλούτου των κεντρικών τραπεζών των χωρών, ο χρυσός έγινε χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή του έχει καθημερινές διακυμάνσεις.

Εκτός από τις παραπάνω χρησιμότητες, ο χρυσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την παράδοση, συνήθως υπό τη μορφή κοσμημάτων ή άλλων διακοσμητικών κειμηλίων. Το κόσμημα είναι μια μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας που ικανοποιεί τις ανάγκες του ανθρώπου για καλλωπισμό συνδέοντας την καθημερινή ζωή με την τέχνη έχοντας επιρροές από την κοινωνία, την κουλτούρα και την οικογένεια. Οι λαοί των περισσότερων αρχαίων πολιτισμών θεωρούσαν το χρυσό ως σύμβολο κύρους, επιβολής και δύναμης. Δεν είναι τυχαίο πως ο κάθε λαός στη γλώσσα του χρησιμοποιεί το επίθετο “χρυσός” για να χαρακτηρίσει κάτι ανώτερο, πολύτιμο και αγαπημένο.

Το χημικό του σύμβολο είναι Au, το οποίο προέρχεται από τη λατινική λέξη Aurum με ειδικό βάρος 19,3, θερμοκρασία τήξης 1064,43oC και θερμοκρασία βρασμού 2807oC. Η περιεκτικότητα ενός κράματος σε χρυσό μετριέται είτε σε καράτια, είτε σε χιλιοστά με τα 24 καράτια ή αντίστοιχα τα 1000 χιλιοστά να αφορούν την 100% περιεκτικότητα σε χρυσό.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ο χρυσός είναι ένα μέταλλο ανθεκτικό με μοναδικές φυσικές ιδιότητες, είναι όμως και μαλακός γι’ αυτό όλα τα χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα χρειάζονται φροντίδα και συντήρηση ώστε να παραμείνουν λαμπερά.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε να φοράμε τα χρυσά μας κοσμήματα όταν αθλούμαστε, όταν κάνουμε μπάνιο και όταν βάζουμε αρώματα και κρέμες σώματος. Το μέταλλο του χρυσού δεν φθείρεται, ωστόσο ο όξινος ιδρώτας και οι χημικές ουσίες των καθαριστικών και των καλλυντικών μπορούν να επηρεάσουν την εξωτερική του επιφάνεια και να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο χρώμα και τη λάμψη του. Μεγάλη επίσης ζημιά προκαλούμε στα κοσμήματά μας όταν τα φοράμε κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν κάνουμε κάποια έντονη χειρωνακτική εργασία ή οικιακές δουλειές. Στις περιπτώσεις αυτές είναι εύκολο να τα τραυματίσουμε ακόμα και να τα καταστρέψουμε. Θα πρέπει να επιμελούμαστε τον καθαρισμό τους με μαλακό βαμβακερό πανί και τον σωστό τρόπο αποθήκευσής τους ώστε να τα προφυλάσσουμε από τη φθορά. Μπορούμε βέβαια, όποτε είναι απαραίτητο, να απευθυνόμαστε σε κάποιον επαγγελματία για τον σωστό καθαρισμό και συντήρησής τους.

TOP

ΕΙΣΟΔΟΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Πλεονεκτήματα που σας παρέχει ο λογαριασμός σας:

  • Θα κάνετε γρηγορότερο checkout λόγω των αποθηκευμένων στοιχείων αποστολής και χρέωσης.
  • Θα διαχειρίζεστε: τις προσωπικές σας πληροφορίες, τις διευθύνσεις σας, τις παραγγελίες σας, το ιστορικό των παραγγελιών σας, τη λίστα επιθυμιών σας
  • Θα ενημερώνεστε για τις ειδικές προσφορές, εκπτώσεις και ιδέες δώρων.

Ανάκτηση κωδικού

Χάσατε τον κωδικό σας? Εισάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για τη δημιουργία νέου κωδικού πρόσβασης μέσω email.

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ 0

espa